Živa dvorišča, živo mesto

Alenka Korenjak, Zala Velkavrh

 

Živa dvorišča so program celoletnega oživljanja mestnega jedra mesta Maribor, ki nastaja v sodelovanju s stanovalci, študenti, dijaki, organizacijami, trgovinami, obrtniki, ustvarjalci in javnimi ustanovami ter drugimi akterji centra mesta. Program je pričel delovati leta 2010 in v petih letih nudil več kot 600 dogodkov, delavnic, predavanj, koncertov, predstav, instalacij, pripovedovanj, up-cycling dogodkov, piknikov in druženj.

Pobudniki so prenovo mestnega središča začeli na dvoriščih. Dvorišča so urbanistična posebnost centra Maribora – so poljavni prostori, ki povezujejo od 4 do 10 stanovanjskih enot in praviloma služijo kot parkirišča, redkeje pa jih stanovalci aktivno uporabljajo kot vrtove, prostore za prosti čas ali skupnostne dogodke. V sklopu Živih dvorišč so odprli več kot 12 dvorišč več kot 12000 obiskovalcem.

Zaradi ponavljajočih se problemov, ki so jih zaznali na dvoriščih, so pobudniki rešitve začeli iskati tudi v širšem mestnem kontekstu. Leta 2014 so program razširili tudi izven dvorišč in v sodelovanju z drugimi pomembnimi akterji v mestu razvili nadgradnjo – program Živo mesto. Program reflektira metode in dogajanje Živih dvorišč, zbira zakonodajne predpise, izvaja analize področja, išče uporabniku prijazne sistemske izboljšave, sproža zagovorništvo za zapostavljene skupine, predvsem pa razvija nove metode participacije. Tako so razvili Urbani Hackathon, ki v kratkem času dveh dni s sodelovanjem udeležencev z različnih področij nakazuje rešitve obstoječih problemov. Živo mesto je del programa Fundacije Robert Bosch Actors of Urban Change v koprodukciji z MitOst e.V. in nastaja kot sodelovanje med zasebnim, javnim in kreativnim sektorjem.

Člani društva Hiša! med prednosti svojega pristopa k reševanju urbane problematike štejejo majhnost organizacije, prilagodljivost, odzivnost, mobilnost in moč skozi različna sodelovanja. Za društvo je tak pristop koristen, saj lahko odgovarjajo na realne probleme in so tesno povezani z mestom, za občane in mesto pa Živa dvorišča in Živo mesto delujeta kot katalizator sprememb, ki prepoznava potenciale prostorov in prebivalcev. Ekipa Živih dvorišč deluje kot mediator dialoga med meščani in javnim sektorjem. Največji izziv njihovemu delovanju predstavlja nevarnost, da javni zavodi in mestna občina prevzamejo njihov projekt, ga nadaljujejo brez njih in zagotovijo le navidezno obliko participacije prebivalcev.

 

 

Pobudnik: Društvo Hiša!

Trajanje: od 2010

Lokacija: Maribor, različne lokacije

Kontakt: www.ziva-dvorisca.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.