Pumpnca

Alenka Korenjak, Blaž Habjan

 

Zavod Zora je bil leta 2013 ustanovljen kot nevladna organizacija, katere namen je delovanje na področju urejanja prostora. Na nacionalni ravni je aktivni partner v Mreži za prostor, lokalno pa redno spremlja in se odziva na načrtovanje in izvajanje dejavnosti urejanja prostora v občini. Proaktivno nastopa predvsem pri animiranju prebivalcev, da v rekreativne namene izkoristijo reko Krko kot naravno danost, ki lahko bistveno prispeva h kakovosti bivanja v mestu.

S tem namenom so se lotili preureditve degradiranega prostora okoli stavbe črpališča za vodo Slovenskih železnic, Pumpnce. Ta se nahaja ob sprehajalni poti ob Krki, vendar je bila skupaj z okolico dolga leta povsem zanemarjena. S Slovenskimi železnicami so junija 2013 sklenili petletno najemno pogodbo. Formirala se je ekipa prostovoljcev, ki se je sproti širila in skozi številne delovne akcije je v dveh delovnih sezonah svoje delo prispevalo 32 prostovoljcev.

Neposredni cilj je oblikovati točko, ki bo prebivalcem nudila razlog za krajši sprehod in potrebni »dnevni odmerek uživanja narave« le 15 minut hoje od središča mesta. Oblikovali so prireditveni prostor, zgradili toaletne prostore in s postavitvijo plavajočega splava uredili dostop do reke.

Aktivnosti in prenova se financirajo z opravljanjem tržnih dejavnosti, nekaj sredstev pa so pridobili tudi na razpisu ob 650-letnici Mestne občine Novo mesto.

V Pumpnci, kjer redno deluje info točka, poteka več različnih projektov. Knjižnica pod krošnjami je že prerasla v prepoznavno redno dejavnost. Trenutno urejajo literarno pot na Župančičevem sprehajališču, ki vključuje prenovo klopi in zapis verzov Otona Župančiča nanje. Do konca poletja nameravajo v okviru projekta »650 zank – prepletanje niti ob Krki« obleči manjši gozdiček akacij v pletenine, ki jih bodo prostovoljci na več delavnicah spletli na Pumpnci.

Aktivnosti zavoda žanjejo v glavnem odobravanje tako prebivalcev kot občinske uprave. Želje upravljalcev o sami uporabi prostora so se uresničile. Na prostoru se zadržujejo zelo različne skupine ljudi (mladi, stari, družine, posamezniki različnih socialnih statusov itd.). Razveseljiv je odgovoren odnos uporabnikov (bralcev, igralcev šaha, kopalcev v bližnji reki, piknikašev, mimoidočih sprehajalcev, lastnikov psov) do prostora. Do zdaj ni bilo omembe vrednih nasilnih izpadov ali vandalizma.

Morda takšen odnos potrjuje pravilo »razbitega okna«. Čeprav je bil prostor oblikovan brez pretiranih posegov na način, da daje občutek svobode (neurejenosti), se v zavodu trudijo, da ostaja čist in urejen. To očitno spoštujejo tudi uporabniki, s katerimi se vzpostavlja sproščen odnos, ki temelji na zaupanju in vključevanju v samo delo na prostoru. Tako je bila oblikovana prvotna skupina prostovoljcev, ki danes tvori tudi upravljalsko ekipo. Zaupanje se vzpostavlja tudi tako, da se večino opreme ne zaklepa (dostop do splava, viseče mreže, knjige, šahovske figure, …) in je na voljo vsem tudi v času, ko skrbniki niso prisotni.

 

Pobudnik: Zavod Zora

Lokacija: Župančičevo sprehajališče, Novo mesto

Trajanje: od junija 2013

Povezave: http://www.pumpnca.si/

Leave a Reply

Your email address will not be published.