Knjigobežnice

Zala Velkavrh

Knjigobežnice so skupina za izmenjavo knjig, ki deluje prek več kot 4000-članske skupine na omrežju Facebook. Člani lahko knjige s priloženim sporočilom pustijo na kateremkoli javnem mestu. Najditelje sporočilo vzpodbuja, naj svojo najdbo objavijo na Facebooku in tako širijo skupnost bralcev.

Pobudnica Knjigobežnic Nina Kožar je na omrežju Twitter leta 2011 objavila poziv za izmenjavo knjig, iniciativi pa je Twitter skupnost kasneje podelila tudi ime. Pobudnica je navdih našla v podobnih tujih pobudah, a poenostavila princip menjave in objavljanja lokacij knjig. Motiv za začetek pobude je lepa gesta podarjanja knjig, ki lahko neznancu obogati dan in knjigi vdihne novo življenje, za pobudnico pa je pomembna tudi spodbuda k branju kakovostne literature.

Po vzoru ameriške pobude Little free library so začeli sodelujoči postavljati tudi hiške za knjige, ki jih sestavijo po lastnem načrtu ali vzorcu, ki je prosto dostopen na strani skupine in je delo arhitektov Handmade in Moste. V hiške posamezniki po želji dodajajo nove knjige ali si jih iz njih vzamejo. Trenutno je v Sloveniji okrog 70 hišk. Letos so hiške postavili na Dolenjskem, v Zasavju, Prekmurju in na Gorenjskem. Pobudniki želijo Knjigobežnice razširiti tudi drugod po Sloveniji.

Sodelujoči večinoma podarjajo knjige, ki jih imajo doma. Občasno knjige podari tudi kakšna večja založba, kjer je iz vrst zaposlenih prišla želja, da projekt podprejo po svojih močeh. Cilj pobude je, da bi ljudje podarjali predvsem knjige, ki so jim všeč, in ne le knjig, ki se jih želijo znebiti.

Od ustanovitve se je dinamika skupine nekoliko spremenila. Ljudje se spletni skupini v večjem številu pridružujejo, kadar poteka kakšna od debat, npr. o smiselnosti žanra ženska literatura, o kakovosti knjig, ki veljajo za obvezni kanon, o bralnih navadah in podobnem. Največji izziv za Knjigobežnice trenutno predstavlja pomanjkanje poguma sodelujočih in naključnih mimoidočih, da bi podarili več knjig.

 

Pobudnica: Nina Kožar

Trajanje: od 2011

Lokacija: več lokacij po Sloveniji

Povezave:

https://www.facebook.com/groups/knjigobeznice/

https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z0Lish8RQ-cs.kI5TFjLmEcMw&authuser=0&hl=sl (zemljevid hišk)

Leave a Reply

Your email address will not be published.