Litostrojski vrtički

Začetki vrtičkarstva na tem območju segajo v čas, ko so se gradili tovarna Litostroj in delavski bloki. Krajevna skupnost je poskrbela za ureditev vrtičkov in za prvo napeljavo vode. Vrtičkarji so združeni v Vrtičkarsko društvo Litostroj, ki ima danes več sto članov in se med sabo osebno poznajo. Društvo skrbi tudi za red na vrtičkih, zato je območje vedno zgledno urejeno: vrtnarske hišice so majhne, včasih so bile celo enotno pobarvane. Novi vrtičkarji se o možnostih za vrtnarjenje dogovarjajo kar med vrtovi.

Prostori sodelovanja beležijo primere sodelovanja v prostoru. Če se želite vrtičkarjem pridružiti, jih obiščite na terenu.

Pobuda: Krajevna skupnost in podjetje Litostroj
Trajanje: 1955 – se nadaljuje
Lokacija: ob POTi za Litostrojem
Št. vrtičkov: več deset
Lastnik: zasebnik, Sklad RS kmetijskih zemljišč, Plinarna
Razmerje med uporabniki in lastniki: urejeno
Značilnosti: vrtičkarska kolonija iz časa gradnje soseske

Avtorici besedila: Maja Simoneti in Darja Fišer

2 Comments

 • Teja Maksl says:

  Pozdrav!
  Manjšo skupinico nadebudnih mladih nas zanima, če je v območju itostrojskih vrtičkov še možno najeti prostor za vrtiček za tekoče leto 2015. V primeru da je to možno, sprašujemo tudi na koga naj se obrnemo in kje lahko uredimo najem. Veseli bi bili tudi o informacijah o ceni in razpoložjivem prostoru.
  Za pomoč in informacije se že vnaprej zahvaljujemo.

  • Urednik says:

   Pozdravljeni,

   Za to lokacijo nimamo kontaktov od vrtičkarjev; z njimi smo se srečali na vrtu samem. Mogoče so sicer člani Društva Litostrojskih vrtičkov ali Društva vrtičkarjev Šiška.
   Prostori sodelovanja beležijo primere sodelovanja v prostoru. Če se želite vrtičkarjem pridružiti, jih obiščite na terenu.

   Želimo vam veliko sreče pri vrtičkarstvu!
   Delovna skupina Urbano vrtičkarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published.