GT22 je inter(trans)disciplinarni laboratorij, ki povezuje umetnost, kulturo, urbane športe in življenje. Ob organski rasti skupnosti, skozi skupne projekte in na osnovi refleksije in odzivanja na potrebe, ki se porajajo znotraj in onkraj prostorov na Glavnem trgu 22, GT22 vzpostavlja izobraževalno, raziskovalno in produkcijsko platformo.

GT22_6

GT22_gt22GT22_8

Začetek GT22 sega v leto 2012, ko sta projektni prostor EX-garaža in Ustanova Fundacija Sonda v sodelovanju z graško galerijo < rotor > v stavbi na Glavnem trgu 22 izvedli skupinsko razstavo oziroma “lekcijo-2” v sklopu Transnacionalne gverilske umetniške šole (TGUŠ). Stavbo so pred tem lastniki dali na uporabo EPK 2012, ki je prostore sprva koristil le kot skladišče in nato na prošnjo organizatorjev TGUŠ stavbo odstopil za izvedbo tega projekta. TGUŠ je prepričala lastnike, ki so v stavbo želeli vnesti kulturne vsebine, da predajo prostore na uporabo in upravljanje Ustanovi Fundaciji Sonda, s katero so sklenili pogodbo o začasni (enoletni) brezplačni rabi z možnostjo podaljšanja. Fundacija Sonda sedaj krije tekoče stroške, zavarovalnino in davek na nepremičnine, poleg tega pa vlaga v vzdrževanje prostorov. Uporabniki in soustvarjalci GT22 prispevajo program, sodelujejo pri vzdrževanju prostorov in participirajo (po lastnih zmožnostih) pri tekočih stroških.

GT22_14 GT22_4
GT22 danes nudi platformo za razvoj nove skupnosti, novih povezav in sinergij med različnimi področji ustvarjanja, organizacijami in posamezniki, ki tam delujejo. Obenem se GT22 aktivno povezuje tudi z drugimi pobudami, akterji in organizacijami v Mariboru, Sloveniji in tujini. GT22 tako živi izhodiščno idejo Transnacionalne gverilske umetniške šole, ki je raziskovanje in vzpostavljanje novih modelov izobraževanja, raziskovanja in produkcije na področju umetnosti in kulture.

GT22_9 GT22_10
GT22 danes vključuje deset t. i. inštitutov: Inštitut PostArtLab (hekerski laboratorij), Inštitut za komunikacijo (spletni radio), TGUŠ knjižnico, Inštitut za ulično kulturo (manjši skate park in druge dejavnosti s področja ulične kulture), Inštitut za sodobno umetnost – EX-garaža (galerijski prostor blackBOX), Inštitut za fotografijo (javno dostopna fotografska temnica s spremljajočim programom), Inštitut fotomuzej.si + polentaAVlab (nastajajoča zbirka fotografske tehnologije Dragiše Modrinjaka + izobraževalno-produkcijska avdio-video enota), Inštitut za gibljive slike (Udarnikova videoteka +  film.animation.LAB), Inštitut Moment (lutke) in Inštitut za glasbo (vadbeni in snemalni prostori).

GT22_15

Pobudnik: družina Oset Puppis (lastniki) in Ustanova Fundacija Sonda

Trajanje: od februarja 2013
Lokacija: Glavni trg 22–23, Maribor
Uporabniki: Ustanova Fundacija Sonda; Kud Moment; Paraliterarno društvo I.D.I.O.T; Društvo za razvoj filmske kulture; Fotomuzej.si; Hack-Space-Post-Art-Lab-Maribor; Yourupradio; Športno in kulturno društvo 5-0; Enimation-Fest; Revija slovenskega dokumentarnega filma; glasbene skupine posameznice in posamezniki; gostujoči rezidenčni umetnik/umetnica
lastnik prostora: družina Oset Puppis

FB: https://www.facebook.com/pages/GT22/146748692153787

www: http://tgas2014.wordpress.com/

GT22_7

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.