Sezonska izposoja koles

By August 24, 2015 Somobilnost No Comments

Josip Rotar

V Mariboru je kar nekaj lokacij, kjer si lahko kot turist sposodite kolo. Kaj pa, če se znajdete v vlogi tujega študenta ali priseljenca in bi si želeli kolo sposoditi za daljše časovno obdobje? Mariborska kolesarska mreža je v ta namen razvila sistem sezonske izposoje koles, kjer si lahko študentje, obiskovalci in domačini sposodijo kolo po dostopni ceni za obdobje več mesecev.

Program sezonske izposoje je pomembna nadgradnja obstoječe ponudbe izposoje koles v Mariboru, saj se ostali ponudniki osredotočajo na klasično nekajurno ali nekajdnevno izposojo koles, ki je v glavnem namenjena turistom. Potreba po kolesih med tujimi in domačimi študenti, ki ob začetku študijskega semestra pridejo v Maribor, tako ostaja nepotešena. Njihova želja je, da bi v času študija dobili poceni kolo, ki je tehnično brezhibno in ne bi predstavljalo velike izgube v primeru kraje. Ravno te zahteve je prva prepoznala Mariborska kolesarska mreža in začela s ponudbo recikliranih koles, ki so jih uredili njihovi prostovoljci. Pri tem je potrebno dodati, da je reciklaža koles zahteven proces, ki ga je MKM razvijala več let skozi sodelovanje v projektih Maribajk, Kolosveščanje, Mbajk, Kolesarski krožek in Sklenimo krog. Skozi vse te projekte so se sčasoma razvili znanje in veščine za proces recikliranja koles, ki vključuje faze zbiranja, sortiranja, urejanja, razstavljanja in sestavljanja različnih komponent koles. Čeprav se zdi recikliranje koles enostavno, se zna zaplesti pri različnih tehničnih karakteristikah posameznih koles in njihovih delov, kar pomeni, da je za tovrstno delo potrebno usposobiti solidnega mehanika oz. poznavalca koles. MKM je za potrebe izvajanja različnih projektov usposobila več generacij kolesarskih mehanikov, ki so potem sodelovali pri urejanju koles za potrebe sezonske izposoje.

Sezonska izposoja koles, Foto: Josip Rotar

Sezonska izposoja koles, Foto: Josip Rotar

Postopek izposoje koles za sezono poteka podobno kot za nekajurno izposojo. Stranka v obrazec vnese osebne podatke, plača varščino v višini 40 evrov in ceno izposoje v višini 40 evrov. Nato si izbere kolo in po potrebi še zaprosi za manjše nastavitve sedeža, krmila ipd. Poleg kolesa dobijo stranke tudi ključavnico za zaklepanje. Po preteku obdobja izposoje stranka pripelje kolo nazaj, kjer se preveri tehnična brezhibnost. Če na kolesu ni bistvenih poškodb, se stranki vrne varščina.

Sistem sezonske izposoje, ki ga Mariborska kolesarska mreža izvaja že od leta 2013, je pozitiven prispevek k varovanju okolja, saj se poskrbi, da kolesa ostanejo v obtoku in po odhodu študentov ne ostanejo zapuščena nekje na ulicah. Prav tako se je primer izkazal za pozitiven delni nadomestek sistemu izposoje koles, kot ga poznajo v Ljubljani v obliki sistema Bicikelj, saj je Maribor za vzpostavitev tovrstnega sistema za zasebne vlagatelje manj zanimiv.

 

Pobudnik / upravljavec: Mariborska kolesarska mreža

Lokacija / prostor: Maribor

Trajanje: 2014 –

Leave a Reply

Your email address will not be published.