Park Tabor

Zgodba o parku Tabor se je začela leta 2010. Takrat je skupina prostoRož na povabilo zavoda Bunker prvič sodelovala s prebivalci četrti Tabor, se seznanila z njihovim odnosom do lastne četrti in težavami ter izzivi, s katerimi se srečujejo. V sodelovanju z zavodom Bunker, Centrom za prostorsko sociologijo pri Fakulteti za družbene vede ter Inštitutom za politike prostora sta bili izvedeni sociološka raziskava in delavnica o četrti Tabor, ki sta služili  kot osnova za nadaljnje delo. Iz zgodb o zgodovini, razvoju in ljudeh je bilo ugotovljeno, da je bil park Tabor včasih pomembno srečališče za širšo okolico mesta. Današnji prebivalci pa so v raziskavi navedli predvsem pomanjkanje zelenja in prostorov za druženje. Presenetilo je tudi dejstvo, da se nihče več ne počuti Taborjana.

 

Revitalizacijo parka Tabor in s tem celotne četrti so prostoRož zasnovali kot dolgoročen projekt, ki bo park ponovno vzpostavil kot osrednji prostor četrti, v katerem prebivalci radi preživiljajo svoj čas in v katerem nastajajo nove zgodbe Tabora. Park revitalizirajo po dveh med seboj neločljivo povezanih poteh. Prva je prostorska obnova parka in opreme, ki se nahaja v njem. Ta ni težka in obsega le nekaj minimalnih posegov, kot so obnova klopi, otroškega igrišča in namestitev klopi, visečih mrež in lampijonov. Druga, bolj zahtevna, pa je oživitev parka. Da bi pregnali strah in negativno podobo, ki so jo ljudje imeli o parku, so celotno poletje leta 2011, v sodelovanju z lokalnimi institucijami, različnimi skupinami in posamezniki, prirejali program brezplačnih dogodkov in aktivnosti. Te so obsegale področja kulture, športa, delavnic za otroke, glasbe, kulinarike in še česa. Dober odziv okoliških prebivalcev jih je prepričal, da so leta 2012 nadaljevali tam, kjer so poletje prej končali.

Park je postajal vse bolj čist in urejen. Preizkusili so koncept garažne razprodaje in drugih sejemskih dogodkov, ki se jih je v poletnih mesecih udeležilo več kot tisoč prebivalcev in obiskovalcev. Leta 2013 v svetlo prihodnost parka ni bilo več dvoma. Prebivalci Tabora in celotne Ljubljane so spoznali, da je park Tabor urejen in prijeten kraj, natančno vedo kje je in vanj zahajajo v vse večjem številu. Mesto je parku podarilo pitnik in prometno ureditev okolice parka. Zgradili so premično kuhinjo, ki kulinarično spremlja vse večje dogodke v parku, novost pa je bil tudi teden slovenskega filma. Ob koncu sezone 2013 so dogajanje ovrednotili na okrogli mizi in se spraševali o prihodnosti parka. Za v prihodnje si pri prostoRož želijo, da bi ljudje sami začeli prevzemati pobudo in ugotovili, da lahko svoje okolje obogatijo tudi z lastnimi močmi.

 

Spletna stran, e-naslov, Facebook, Twitter,…

https://www.facebook.com/parktabor

http://www.prostoroz.org

Kdo: pobudnik / upravljavec / uporabniki

Časovni okvir, finančni okvir: 2010 –

Lokacija, kraj: Park Tabor, Ljubljana

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.