MBajk

By June 10, 2014 Somobilnost No Comments

Projekt je nastal v okviru Evropske prestolnice mladih 2013, njegov glavni in prvotni namen pa je vzpostavitev vozne flote rabljenih koles, ki so na voljo prebivalcem Maribora, predvsem mlajši, študentski populaciji, pa tudi obiskovalcem štajerske prestolnice. Nastal je v organizaciji Zdrave zabave, Univerzitetne športne zveze Maribora in v sodelovanju z Mariborsko kolesarsko mrežo. Partnerja sta tudi ŠOUM ter Mestna občina Maribor.

Eden poglavitnih ciljev je pripraviti mlade do tega, da kot prevozno sredstvo uporabljajo predvsem kolo. S tem se občutno poveča njihova mobilnost, hkrati pa krepijo tudi svoje zdravje. Posledično je s takim načinom transporta predviden tudi precej zmanjšan negativni vpliv na okolje. Uporaba kolesa kot glavnega prevoznega sredstva na krajših relacijah pomeni povečano dostopnost do željenega mesta, saj je s kolesom moč natančno načrtovati pot in jo opraviti praktično od vrat do vrat. V okviru projekta, ki naj bi v prvi vrsti vključeval študentsko populacijo, poteka ozaveščanje in spodbujanje bolj zdravega načina življenja. Ob tem so izpostavili štiri glavne argumente v prid uporabi kolesa: časovni prihranek, skrb za zdravje, skrb za okolje, prihranek denarja.
Sama kolesa za namene MBajka je organizator priskrbel z akcijami zbiranja starih ter zavrženih koles, tudi takih, ki niso več v voznem stanju, s pomočjo donacij, prostovoljnih prispevkov itd.
Za obnovo in brezhibnost koles so pri Zdravi zabavi stopili v kontakt z Mariborsko kolesarsko mrežo, ki je poskrbela za strokovno plat prenove. Pod mentorstvom veščih mehanikov so vzpostavili skupino mladih, predvsem študentov, ki so se priučili popravil koles in floto pripravili na uporabo. Četudi je v prvi vrsti pomembna tehnična brezhibnost in varnost obnovljenega kolesa, so poskrbeli tudi za videz in kolesa tudi vizualno poenotili.
Poleg brezhibnosti kolesa je za varno vožnjo potrebno tudi poznavanje osnovnih pravil kolesarjenja, na kar projekt prav tako opozarja in uporabnike na tem področju  izobražuje. Brezplačna izposoja lahko praviloma traja največ teden dni, v kolikor ob vračilu kolesa to ni rezervirano za naslednjega uporabnika, pa je izposojo mogoče tudi podaljšati.

mbajk.si

Leave a Reply

Your email address will not be published.