Kulturna četrt Križevniška

Navdih za križevniško kulturno četrt je prišel od skupnosti na newyorških ulicah. Leta 2009, ko se je na Križevniško preselilo gledališče Mini teater, je ulica dobila urbani bralno-gledališki pomen. Želeli so se povezati z ljudmi, ki na tem območju bodisi stanujejo ali ustvarjajo. Priredili so Dan križevniškega soseda, s katerim so želeli Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške ulice.

Leta 2011 se je pokazala priložnost za pridobitev finančne podpore MOL za t. i. urbane intervencije. Projekt vizualne opreme urbanega prostora sta prevzela Mini teater in arhitekt Denis Petrovčič (restavracija Shamballa) ob pomoči umetniških kreatorjev, sodelavcev in stanovalcev Križevniške ulice.

Šlo je za navezovanje na novo ureditev Brega in povezavo s Križevniško ulico, na vse vsebine, ki so na tej ulici, ter na zgodovinski pomen ulice. V sklopu projekta so naredili seznam pomembnih ljudi, ki so nekdaj ustvarjali na Križevniški, na ulico pa so postavili male likovne instalacije, označevalne table in napise, ki poudarjajo staro ulico in ljudi, ki so tukaj živeli. Ulica je ozelenela z zasaditvijo dreves in namestitvijo visečega cvetja na fasade. Ustvarili so majhne urbane bralne kotičke (navezava na projekt Ljubljana – svetovna prestolnica knjige) in jo osvetlili. Ta pobuda je povezala vse, ki na ulici ustvarjajo in delajo (Zavod za kiparstvo, Galerija Photon, Galerija Squot, Tiskarska delavnica TipoRenesansa, KUD C3 in Mestni muzej), ter ponudnike gostinskih storitev (restavracija Shamballa, gostilna Pod skalco in restavracija Vitez) z ljudmi, ki tukaj živijo. Pri zagonskih sredstvih za nakup ter najem urbane opreme in instalacij jim je na pomoč priskočila ljubljanska občina, medtem ko so umetniki, ki ustvarjajo na tem koncu mesta, prispevali program.

Ulica je vsako leto bolj živahna, na njej se odvijajo raznovrstni kulturni in družabni dogodki, kot so literarna branja, predstave, festival za otroke Mini poletje in ustvarjalne delavnice, prireditve srednjeveškega izročila, koncerti, tiskarske in likovne delavnice, kiparske razstave, avdio-vizualni ter kulinarični dogodki, sankanje, itd. Preplet prostorske obogatitve ulice in rednih dogodkov je pri stanovalcih, zelo kmalu pa tudi pri ostalih Ljubljančanih, požel izjemen odziv. Nekoč siva ljubljanska ulica (nekoč Ribiška ulica) je na novo zaživela, oživela in ozelenela.

V prihodnosti se želijo povezati v širšo kulturno četrt, ki bi vključevala vse kulturne in znanstvene ustanove, ki delujejo vse do Dvornega trga, vključno s Slovensko akademijo znanosti in umetnosti (SAZU), Mestnim muzejem ter Srednjo šolo za oblikovanje.

https://www.facebook.com/krizevniska

Časovni okvir: Avgust 2011 –

Lokacija: Križevniška ulica, Ljubljana

Leave a Reply

Your email address will not be published.