Hekovnik

By June 10, 2014 So-delo No Comments

Grafit »Think analitically, question authority« nas pozdravi ob vhodu v kletne prostore stavbe, kjer se nahaja Hekovnik. Stene prostorov krasijo še številni drugi tovrstni napisi, ki poudarjajo vlogo poguma in raziskovalnega duha, sodelovanja ter stalnega preverjanja idej in se dobro podajo k svobodomiselnemu vzdušju, ki vlada v Hekovniku.

Začetki ustanovitve zavoda segajo v leto 2009, ko so Tomaž Frelih, Kristjan Pečanac in Simon Belak prišli na idejo, da bi pomagali številnim zamislim, projektom in raziskavam s tehnološkega področja, da najdejo svoje mesto na trgu. Opažali so namreč, da v Sloveniji neugodno podjetniško okolje ne spodbuja prodora ustvarjalnosti. Prostor za izvedbo svoje ideje so našli v kletnih prostorih starega Tehnološkega parka na Teslovi 30.

Zamislili so si, da bi ustvarili inkubator, torej prostor s podpornimi aktivnostmi za zagonska podjetja. Kasneje so po vzoru iz tujine vključili elemente pospeševalnika, saj so želeli svetovati mladim pri izvedbi konkretne storitve in njihov izdelek pripeljati do investitorja. Uspeh je bil takojšen, saj je v prvem letu nastalo pet novih podjetij. Leta 2012 so ustanovili start-up šolo za zagonska podjetja, ki razvijajo visokotehnološke rešitve. Šola je triletna, začne se z obravnavo posameznih področij, z napredovanjem po letnikih pa se vedno bolj usmerja k konkretnim projektom. Zagonskim podjetjem pomagajo izoblikovati in testirati njihovo idejo na trgu, pridobivati in bolje razumeti stranke, nazadnje pa jih pripravijo na predstavitev pred investitorji. Zanimanje za njihova izobraževanja raste tako pri posameznikih kot pri večjih podjetjih. Predavanja redno brezplačno objavljajo na spletu, da bi dosegla čim širši krog prebivalstva.

Člani Hekovnika so aktivni pri povezovanju s tujino, predvsem s Silicijevo dolino. V San Franciscu so organizirali najetje slovenske startup hiše, od koder so lahko slovenske skupine, ki so želele s svojim proizvodom ali storitvijo prodreti na ameriški trg, dostopale do Silicijeve doline. Tam naj bi se namreč zadrževalo kar petinosemdeset odstotkov svetovnega tveganega kapitala za tehnološke projekte. Hišo so zagnali partnersko, na podlagi ustnega dogovora, in s tem pokazali, da se mlada globalna podjetja lahko povežejo in učinkovito sobivajo. Hkrati je hiša pomenila pomemben element gradnje skupnosti, ki lahko spremeni okolje v Sloveniji in ga poveže z eno naprednejših in odprtih skupnosti. »V tem svetu veljajo znanje, delo in osredotočenost, ni prostora za lokalna obračunavanja in zavist. Pomembna lekcija iz tega okolja je, da neuspeh ni polom, ampak samo korak do uspeha.« V prihodnosti želijo vzpodbuditi razvoj in povezanost visokotehnoloških podjetij v celotni jugovzhodni Evropi.

Danes Zavod Hekovnik predstavlja enajst posameznikov z različnimi znanji, v njem pa deluje do 140 skupin, ki delajo na enem ali več projektih. Polovico financiranja pridobijo iz izobraževalnih programov, drugo polovico pa iz individualnih mentorstev hitro rastočim in večjim tehnološkim podjetjem v Sloveniji, predvsem s področja upravljanja s podatki.

Hekovnik nudi dva prostora za so-delo, v katerih se z medsebojno podporo in izmenjavo znanj in idej njunih uporabnikov razvija skupnost. Prostor s čajnico je namenjen socialnim aktivnostim, druženju in dogodkom, Črna luknja samostojnemu delu, občasno pa se delo preseli tudi na hodnik. V zelo prijetno urejenih prostorih vlada občutek domačnosti in odprtosti. Prostori za so-delo so bili na začetku plačljivi, zdaj pa je njihova uporaba brezplačna. Namenjeni so tako študentom in raziskovalcem kot podjetnikom, predvsem s področij računalništva in programiranja.

Kljub temu da se uporabniki Hekovnika ukvarjajo predvsem s tehnološkimi vsebinami, jih zanima tudi sodelovanje z drugimi skupinami ustvarjalcev. Sodelovalni duh in sproščenost, hkrati pa delavnost in entuziazem, je mogoče začutiti že ob prvem obisku Hekovnika. Njegovi ustanovitelji verjamejo, da lahko s kvalitetno vsebino in ljudmi s srcem, povezanimi v skupnost, ustvarjajo nove možnosti in razvoj v slovenskem okolju, kar jim zaenkrat enkratno uspeva.

Spletna stran, e-naslov, Facebook, Twitter:

http://www.hekovnik.si/

http://www.coworking.si/dir/hekovnik/

www.facebook.com/hekovnik 

@Hekovnik

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.